Sving
Video/Text

Sving

20 Lektioner

Information om kurs

Här har du största och den populäraste kursen av alla. Vårt mål är att hitta din egna sving. Det finns ingen perfekt sving och ingen mall som du ska sträva efter utan du ska själv hitta dina egna känslor och tankar. 

Detta är alltså INTE en kurs om vinklar och teknik. Om svingspår eller bladpossition eller p4-p6.

Detta är en kurs om FRIHET.

För att uppnå frihet i din golfsving måste du var avslappnad. Lita på din sving och bara slå. 

I kursen kommer vi jobba med tre områden.

Ditt psyke

Kroppskännedom

och ditt självförtroende

För att spela som bäst på banan under press är det enligt mig dessa saker du måste lära dig. Det är på banan vi ska spela bra golf och tränar vi som vi spelar kommer vi göra det!. 

Först i kursen går jag igenom grunderna i svingen, efter det hur jag har byggt min sving, ju enklare desto bättre och sista delen är fylld med övningar som hjälper dig få en bättre golfsving som fungerar på banan och inte bara på rangen.

Börja redan idag med att förbättra din golfsving!

Starta kurs

Kurs upplägg

1. Info och träningsprogram

Information om kursen och träningsprogram

2. Grunder: Sikte

Det som avgör var bollen kommer är klubbhuvudet. I den riktningen klubbhuvudet pekar när vi träffar bollen, dit kommer bollen flyga. Siktar vi fel är det bara tur om bollen kommer dit vi vill.

3. Grunder: Uppställning

Efter vi siktat in klubban ska vi ställa upp oss till bollen. Uppställningen är väldigt individuell för alla människor är olika. Hur långt ifrån bollen just du ska stå vet bara du om. Det finns dock vissa riktlinjer som underlättar för ett bra slag.

4. Grunder: Lägsta punkt och bollplacering

Bollplaceringen och lägsta punkten är viktig. Lägsta punkten påverkar bollplaceringen som i sin tur påverkar bollträffen och bollflykten. Den är också individuell, vissa har bollen lite längre fram mellan benen medans vissa längre bak.

5. Grunder: Tajming

För att få ut kraften i svingen gäller det att få rätt ordningsföljd i svingen. Går tex. armarna för fort i början av svingen tappar du kraft och tempo. Ordningsföljden man gärna vill ha är

Flytta över vikten - Rotera höften - Slå till bollen med armarna

6. Baksving: Sänk axel

Jag delar upp baksvingen i tre steg. Första steget är helt enkelt att sänka vänster axel och hålla resten av kroppen still. Gör du det startar klubban rakt bak och kommer på ett bra ”plan”

 

7. Baksving: Sätt händerna

Del två är att vi ”sätter händerna” vi vinklar helt enkelt upp händerna så att klubbskaftet är parallellt med marken.

8. Baksving: Vrid ryggen

Sista delen är helt enkelt att vrida ryggen. Vrid ryggen och låt höfterna och vikten följa med. Vi vill helst vrida ryggen 90 grader och vrida upp oss över höger ben. Kan du inte det så vrider du så mycket som du kan. Det beror helt på hur smidig du är och är du stel så vrider du helt enkelt lite mindre.

 

9. Nersving: Release

Hur och när ska handlederna release? Genom att du ”släpper” händerna på rått ställe kommer klubban ha maximal hastighet när den träffar bollen och bollen kommer gå långt.

10. Nersving: Slappna av

Ju mer avslappnad du kan vara desto bättre är de! Här lär vi oss använda centrifugalkraften. Genom att bara släppa armarna rakt ner och sen rotera så får vi upp grym fart på klubban och bollen går långt och rakt.

 

11. Nersving: Baseboll

Grym övning för att hjälpa oss känna hur vi ska svinga. Hur och var ska armarna svingas? Var ska armarna och handlederna börja rätas ut för att få högsta farten på klubbhuvudet precis efter bollen?

12. Framsving; Kasta klubbor

Vet inte riktigt hur jag ska beskriva en fri framsving, det är något man måste uppleva och känna själv. En bra övning man kan göra är att slänga klubbor.:)

13. Framsving: Elefanten

Elefanten är en grym övning för att släppa loss. Bara slå utan att tänka, det är ju det vi vill när vi spelar på banan. Lägg upp fem bollar i rad och slå. Efter ett tags träning kommer du få ett riktigt grymt fokus och det enda du tänker på är var flaggan är. Precis det vi vill när du ska vinna betten av dina kompisar!

14. Lösa slag

Lär dig att slå slag som går kortare än din fulla sving. slå 80% 70%, 60%, 50% osv. för att få din kropp att bli medveten hur den ska röra sig samt att du ökar din medvetetet om svingen. Denna övning kommer också lära dig tänka bättre. Du kommer fokusera på känsla och din rörelse istället för på teknik eller på vart bollen inte ska gå.

 

15. Skruva bollen

Kan du skruva bollen? Om inte så ska du träna på det. Genom att lära dig skruva bollen kommer du få mer medvetenhet om din sving och ett bättre tempo. Detta gör att du kommer slå bättre slag automatiskt. Man behöver inte träna teknik och vinklar. Tänker du på teknik kommer du inte få ut din fulla potential som golfare. Du får ingen naturlig rörelse och bli så bra som du kan bli.

 

16. Höga och låga slag

Man kan göra på olika sätt när man slår höga och låga slag. Ett är att anpassa framsvingen. En hög avslutning ger ett högt slag och en låg avslutning ett lågt slag. Man kan också ändra bollpositionen. Längre fram ger ett högre slag och längre bak ett lägre slag.

 

17. Mjukt skaft

Köp eller gör dig en klubba som har ett väldigt mjukt skaft. Detta gör att ditt tempo tränas och kommer bli fantastiskt bra. När du har ett mjukt skaft kan du inte bara ösa på utan måste vänta in svingen och trycka på på rätt ställe annars kommer bollen att gå snett 🙂

 

18. En arm

Träna på att slå med en arm, både högre och vänster. Det är lika som med puttning, du kommer ha lätt för att slå med en arm och mycket svårare med den andra. Detta är en fantastisk övning som kommer få dig att börja fundera på hur de olika armarna ska röra sig i svingen och du kommer också märka att kraften kommer där nere och inte längst upp i svingen.

 

19. Träna med musik

Ett bra sätt att lugna ner sin sving och få ett bra tempo är att lyssna på musik. Sätt på lugn musik och försök att anpassa tempot i svingen till musiken.

20. 3 minuters sving

Ju bättre kroppskännedom du har desto lättare kommer du kunna göra det du vill. Denna övningen är fantastik när det gäller att träna på kroppskännedom. Du ska göra en sving som tar 3 minuter (inte slå någon boll).

Close
Pen
>