februari 11

Styrketräning för golf

0  comments

Styrketräning för golf

Styrketräning för golf pratas det mycket om idag. Träna styrketräning och slå längre, men är det verkligen så enkelt? Njaa.. riktigt så enkelt är det inte, därför tänkte jag ge min syn på det hela. Jag fick en fråga förra veckan, Är det bra att fysträna och då speciellt styrketränia för att slå längre? Ja absolut! Men inte för att slå längre som många tror utan för att få mer kontroll på svingen, orka spela och träna.

Fysträning är jättebra då det får oss att må bättre, alla borde träna enligt mig! Kondition är bra för att vi ska orka gå 18 hål utan att bli trötta. Bli vi trötta i kroppen blir huvudet trött och vi spelar sämre golf. Kroppen och knoppen hänger ihop och är vi pigga i kroppen blir vi pigga i huvudet. Styrketräning är bra men inte för att nödvändigtvis slå längre som alla vill.

Det är inte enbart musklerna som gör att vi slår långt. En stor muskulös spelare är oftast stel och osmidig så den spelaren får förmodligen inte upp så mycket hastig på klubban. För att få upp fart på klubban måste du kunna utnyttja gravitationen samt dina leder i kroppen och din kroppskännedom. Jobbar vi emot gravitationen och våra leder kommer vi aldrig slå så långt vi kan. När du får kroppen att jobba rätt i svingen så kommer du slå riktigt långt.


Releasen är otroligt viktig!

Releasen är jätteviktig när det gäller att slå lågt. Vid rätt tajmad release så att du får högsta farten precis vid bollen ökar längden mycket. Speciellt om den vanligtvis är för sen och långt upp i framsvingen.

På filmen till höger förklarar jag mer vad jag menar med releasen och att gravitationen kan göra att du slår längre än du gör idag. 

Har du ingen kroppskännedom kommer du inte kunna tajma releasen. Då kommer bollen gå både kortare och snedare. Yoga, mindfullness, pilates är gryma träningsformer för att få koll på kroppen och dessutom bra stretching och kontroll på din andning. Andningen är viktig att kunna kontrollera när vi blir nervösa för om nervositeten tar övertaga kommer vi slå dåliga slag och det vill vi ju inte. Nervösa blir väldigt många när man tävlar eller spelar bra och har chans att sänka sitt handikap.

Jag tränar styrka för att orka spela och träna, jag orkar spela 18 hål utan att bli trött och jag orkar gå hur långt som helst. Jag har tränat mycket styrka i hopp om att slå längre, men det som hände var att jag orkar spela, att skadorna minskade och att jag kan hålla positionerna i svingen. Slagen har blivit jämnare och jag har fått mer kroppskontroll men jag slår inte speciellt längre än när jag började träna fysträning.

Jag slår däremot bättre slag ifrån ruffen. I ruffen vill klubban stänga sig lite och det blir lätt en hook. Men eftersom jag har blivit starkare i händerna orkar jag hålla emot vridningen bättre och bollen går inte så mycket vänster längre.

En jämnare sving av styrketräning

En annan sak jag märkt med styrketräning är att jag får jämnare sving och slår alla bollar lika långt. Ju starkare jag blivit desto jämnare har slagen blivit. Innan kunde det diffa ganska mycket på en järnsjua. Ibland gick bollen 145m nästa gång 155 och slaget efter 160m. Idag är jag starkare och bollen går mer konstant mellan 153m och 157m alltså en diff på bara ca fyra meter. Fyra meter kontra tio meter är grymt stor på banan där det är fråga om en klar birdieputt eller kanske ett vattenbesök.

Så fysträning för golf är bra och alla borde träna men inte i tron om att man nödvändigtvis kommer slå längre. Utan att man blir jämnare får en bättre golfsving och bättre kroppskännedom.

Kan du däremot förbättra din sving rent tekniskt, din kroppskännedom, lära dig utnyttja gravitationen OCH bli starkare kommer du slå mycket längre. Det är alltså en kombination av allt som gör att bollen kommer gå mycket längre. Inte enbart styrketräning, det kan i värsta fall få motsatt effekt att du tappar din tajming och börjar slå mer snett än rakt och då får du problem med scoren.

Kör hårt!


Taggar


Du kanske också tycker om att läsa...

Två första tankar

Två första tankar
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>