Tränar du för att spela bra golf?

Tränar du för att spela bra golf?

 

Äntligen börjar våren visa sig igen och den som vanligt alldeles förlånga vintern är slut, Golfabstinensen är på topp! 🙂

Inför en ny golfsäsong har många ambitioner att spela bra och sänka sitt handicap. Jag också, mina tankar har i vinter varit runt en fråga. Jag har funderat på om vi verkligen tränar på att spela bra golf.

 

Alla vill vi bli bättre och sänka vårt handicap men är du redo?

 

Oftast när golfare tar lektion eller tränar gör de det när det går dåligt och tex. inte vill slica mer, vilket är helt förståeligt. Det värsta som finns är att leta boll men leder det oss framåt?

Hur många tränar på att spela bra golf, hur många funderar på hur de ska hantera handsvett eller skakande ben när du vet att du har två hål kvar och förmodligen leder tävlingen eller är 4 slag bättre än handicap. Börjar du spela ”fegt” och vill bara komma i mål eller börjar du tänka ut tacktalet redan? Börjar du tänka på att inte slå i vattnet eller missa den korta enmetersputten?

Eller när du börjar med 3 par de första tre hålen och är 6 slag bättre än handicap. Du spelar grymt och det känns hur bra som helst! Men sen kommer tanken, kan jag bara spela på mitt handicap sista 12 hålen kommer jag att vinna lätt. Hur många blir nervösa och tappar sitt spel helt? Börjar du fundera på ditt tacktal eller blir du rädd att slå snett?

Känner du igen dig?

Tränar vi inte på dessa situationer så kommer vi ju inte bli bättre på det, eller hur? Tränar vi på att ”inte slica” så visst vi kommer slippa leta bollar men kommer ditt handicap gå ner? Och förresten tänk inte på en rosa helikopter. Tänker du på en rosa helikopter kommer du att slå ut i skogen. Din hjärna kan inte ta till sig ordet inte. Så det bästa tipset jag någonsin kan ge dig är att från och med idag ta bort ordet inte ifrån din vokabulär. Slica inte ut bollen i skogen. Vilken bild fick du i huvudet? En boll som går ut i skogen? Du får inte vinna idag 🙂

Genom att börja tänka på dessa frågor och träna på att hantera tex. svettiga händer har vi också sagt till oss själva att jag kommer spela bra golf. Jag kommer sätta mig i positionen att sänka mig och bli nervös. Det är ju därför vi spelar golf, för att spela bra! Du kanske lägger ner en extra handduk i bagen och då säger ju du till dig själv att idag kommer jag spela bra annars är det onödigt att jag lägger ner denna. Eller hur?

Hur hanterar du tanken av att du har tre hål kvar att spela och spelar du bara ”normalt” kommer du gå ner under 20 i hcp eller gå under 80 slag för första gången. Ja, inte vet jag hur du gör men jag vet hur jag gör för jag har tränat och förberett mig på att spela bra golf.

 

Vilken plan har du?

 

Så börja fundera ut en plan hur du gör för att spela bra golf. Träna på det du behöver, är det att tankarna börjar vandra kanske du behöver en bättre rutin eller om du får skakiga ben får du helt enkelt sätta dig i den situationen och träna på det för annars kommer du inte sänka dig.

Hur är det då med Tiger och Rory, de du ser på tv varje helg. Ja de blir också nervösa och skakiga. De får samma tankar som du men de har en plan för det och har tränat på att hantera sådant. Det är ingen skillnad på att sänka sitt handicap ifrån 22 till 21 eller sätta en putt på en meter för att vinna 5 miljoner kronor. Bollen ska i hål och den bryr sig inte om du kan sänka dig eller inte eller bli miljonär på köpet.

Vill du ha tips på hur du kan träna för att bli bättre på att spela bra golf, gör dig själv ett gratiskonto på Henriks Golfakademi. klicka HÄR för att registrera ett konto.

Lycka till med årets golfsäsong!

/Henrik

About the Author Henrik Engvall

Professionell golfspelare, tävlat på Europatouren, Challengetouren, i USA och i Asien. Golftränare sen 2010 och driver Henriks Golfakademi

Close
>