Närspel
Video/Text

Bli en wedgemästare

14 Lektioner

Information om kurs

Nu har du kommit helt rätt om du vill sänka din score! Kursen bli en wedgemästare kommer förbättra dina wedgar och din score samtidigt. Wedgar är väldigt mycket känsla och kontroll. Här behöver vi ingen kraft utan kontroll i form av kroppskännedom och vara avslappnade. 

Du kommer lära dig följande:

Grunderna, vilka grunder måste jag ha?

Längdkontroll, för att slå bra wedgar är längden avgörande

Spinn och höjd: Genom att lära oss kontrollera spinn och höjd kan vi attackera vilka flaggor vi vill, även om de står bakom bunkrar eller vattenhinder. 

Sänk din score, träna wedgar!

Starta kurs

Kurs upplägg

1. Info och träningsprogram

Information om kursen och träningsprogram

2. Så funkar bouncen

Hur bonucen fungerar är jätteviktigt att veta när det kommer till närspelet. Wedge, chip och bunker är alla väldigt beroende av bonucen och utan bounce inga stabila wedgar

3. Backspinn

Hur får man backspinn är en fråga jag får ofta. Ja en ren klubba och en mjuk boll måste man ha. Sen ska man träffa bollen på den tredje skåran på klubban och få bollen att rulla upp på klubbhuvudet.

4. Grunder wedgar

När vi slår wedgar har vi lite annorlunda grunder än fulla slag. Här behöver vi inte lika mycket kraft så vi kan ha en smalare stans och greppa ner lite på klubban och ha vikten på det främre benet för att få mer kontroll.

 

5. Längdkontroll wedgar

Längdkänsla är jätteviktigt om man ska bli bra på wedgar. Först måste vi veta hur långt vi slår wedgarna och sen i nästa lektion ska vi lära oss de andra avstånden.

6. Längdkänskla alla avstånd

Lägg bollar i högar, börja på 20 meter och var femte meter lägger du en hög med bollar. Slå bollarna och försök känna in avståndet, hur hårt du slår och hur långt bollen flyger, lär kroppen avstånden.

 

7. Längdkänsla olika wedgar

Vi fortsätter med våra bollhögar. Nu slår vi tre slag ifrån varje hög fast med tre olika klubbor.

8. Lär dig kontrollera höjden

Om man ska kunna kontrollera spinnen och hur långt bollen rullar när den landar måste vi kunna kontrollera höjden på slaget.

9. Olika höjd med längdkänsla

Börja träna på att kontralera höjden på slaget genom att variera din framsving. En hög avslutning ger ett högt slag och bollen kommer stanna snabbt på greenen. En låg avslutning ger ett lågt slag som rullar enbit när den landar.

10. Lillfingerwedgar

När vi slår våra wedgar vill vi vara så avslappnade som möjligt. Ju mer avslappnad vi kan vara desto mer kontroll får vi. Genom att ta ditt grepp och hålla lillfingrarna rakt ut istället för runt klubban får du ett löst grepp och känner hur klubban ska kontrollera svingen och inte du och dina armar.

 

11. Slowmotion sving

Lägg bollar i högar 20 meter och bakåt med fem meter mellan varje hög. Ta en full sving varje gång du slår men anpassa hastigheten i svingen i förhållande till längden till flaggan. Känn efter var du ska sätta trycket i svingen så att bollen går det avståndet du vill.

 

12. Enhandswedge

Slå wedgar med en hand för att få mer medvetenhet om svingen. Hur ska armen röra sig? hur ska kroppen röra sig?

13. Mjukt skaft

När man slår med ett väldigt mjukt skaft måste ditt tempo och tajming vara perfekt för att bollen ska gå dit du vill. Försök få tag på en väldigt mjuk wedge och träna med den för att förbättra dina wedgar ytterligare.

14. Bunkerwedgar

Nu blir det överkurs :) För att ta dina wedgar till nästa nivå kan man börja träna ifrån bunkern. Bunkern gör att vi måste träffa bollen perfekt och tvingar oss till en bra bollträff.

Close
Pen
>