slå lågt

Har du blivit lurad?

Slå långt – Visst är det kul!?

 

Slå långt är jätteroligt och det vet alla klubbtillverkare. Längd är väldigt viktigt och det gör spelet mycket enklare. Men slår vi verkligen längre nu eller är det någon som lurar oss?

Det som avgör hur långt bollen kommer att flyga är klubbans hastighet och klubbhuvudets loft. Ganska simpelt, men om du tänker tillbaka några år, slår du längre nu än du gjorde då?

Förmodligen gör du det men varför? Jag kan med all säkerhet säga att du har samma svinghastighet idag som för fem-tio år sedan om du inte gjort någon stor ändring i din sving. Det som däremot har förändrats är loften på klubban du slår med. Nu kommer tyvärr en sanning du kan bli besviken på.

Det är inte du som har blivit bättre utan du har helt enkelt blivit lurad av klubbtillverkarna. Hur kommer sig detta?

 

Längd, längd, längd!

 

Längd säljer och det vet alla som sysslar med försäljning av golfklubbor. Om vi går tillbaka ända till 1960 talet så var standard 4 grader mellan varje klubba, vilket var standard en lång tid. Sen började en klubbtillverkare minska loften på klubborna och vips så sålde de mer än konkurrenterna.

Varför? Jo för de sa att våra klubbor går mycket längre än våra konkurrenters. Men anledningen till att deras klubbor gick längre var att de minskade loften på klubborna. Alltså en järnsjua fick en järnsexas loft men heter fortfarande järn sju. Konkurrenterna var tvungna att hänga med eftersom de inte ville tappa försäljning. Och så började tävlingen om att minska loften och vems klubbor som gick längst.

Det gick så långt att man fick uppfinna en ny klubba. En så kallad approach wedge eller gap wedge. Eftersom det måste vara mycket loft på en sandwedge för att bollen ska komma upp ur bunkern så har den alltid varit 55-56 grader och innan loftracet började hade faktiskt en pitch 52 graders loft. Nu är den loften nere på ca 46-44 grader och det har blivit ett så stort mellanrum att klubbtillverkarna har tagit fram en ny klubba för att fylla tomrummet.

Är det någon som har funderat på varför det inte säljs några järntreor längre? Jo därför det har blivit så lite loft på en järntrea att den inte går att slå med längre. Det är mindre grader på en järntrea idag än det var på en järn etta för 30 år sedan.

Det finns inte längre någon standardloft på dagens klubbor utan det varierar ifrån märke till märke. Enda chansen att ta reda på vad loften är, är att kolla på deras klubbtillverkarnas hemsida och leta upp klubbornas specifikationer eller mäta loften på alla klubbor.

Ett råd till dig som ska köpa ny a klubbor, ta med en gammal klubba och kontrollera loften på den gamla och den nya klubban för att se om den nya verkligen går längre!

 

Hur blir det 2017?

 

2017 års klubbor har redan börjat dyka upp i butikerna och vad är det man läser i annonserna? Tex. läste i veckan om en nya klubba som ger dig högre bollhastighet. Återigen är det inte du som golfspelare som blivit bättre utan klubbtillverkaren har gjort att träffen sviktar inåt när du träffar bollen och du får mer fart i bollen, som en trampolin.

Det verkar som att de inte kan vinkla ner loften mer nu för då går det inte slå med klubborna längre utan nu börjar man ge sig på trampolineffekten i järnklubborna. Det var ett riktigt liv om detta på drivern för några år sedan och det slutade med att det kom regler på hur mycket trampolineffekt en driver får ha. Alltså det finns regler på hur mycket en driver får svikta inåt när du träffar bollen. Anledningen är att annars slår du bollen för långt och tjusningen med spelet försvinner.

Ska bli spännande att se om de flesta klubbtillverkare har hängt på och jobbar med trampolineffekten i järnklubborna eller om det är någon klubbtillverkare som jobbar med känslan i klubborna. Kom ihåg att ju mer hjälp du får av klubban desto mindre känsla och kontroll får du!

Kom ihåg, bra golf spelas med känsla och kontroll.

 

Vill du veta varför det är så viktigt att träffa drivern mitt i sweetspot?

 

Eller vad som händer om du inte gör det? Registrera ett gratiskonto och titta på filmen. tryck på länken för att registreta ett gratiskonto http://medlem.henriksgolfakademi.se/register/gratis-konto/

 

 

 

About the Author Henrik Engvall

Professionell golfspelare, tävlat på Europatouren, Challengetouren, i USA och i Asien. Golftränare sen 2010 och driver Henriks Golfakademi

Close
>