Låt kroppen bestämma

The Ark – Let your body decide

 

Sätter på lite skön musik igen och kommer in i mitt skrivartillstånd. Att lyssna på musik är ett bra sätt att ändra tillstånd. På gymmet spelas ofta uptempo musik och på spa lugn musik, helt beroende på hur man vill känna sig. Tänk om det skulle vara tvärtom. Det spelas lugn musik på gymmet och uptempo på spat. Det skulle kännas konstigt eller hur?.

Brukar du påverka ditt tillstånd genom musik? Om inte, vilken musik skulle du kunna lyssna på för att spela bättre golf? Behöver du mer energi eller bli lugnare?

Let your body deside where you want to go, high or low fast or slow är en grym refräng av The Ark. Det är ingen låt jag skulle lyssna på i golfsammanhang men däremot är just texten något jag återkommer till i golfen väldigt ofta.

Dagens instruktion är uppbyggd på siffror och vinklar. Är din rygg vinklad i 76 eller 75 grader? Pekar ditt klubbhuvud 2 eller 3 grader till vänster när du träffar bollen?

Klubbarna bygger svingstudios och köper in utrustning för flera hundra tusentals kronor. Det är kameror, datorer, 3d västar, radar m.m. När man använder dessa instrument får man fantastisk bra data. Och erkänn att det är coolt att veta att man kommer 3 grader inifrån i nersvingen och klubbhuvudet pekar 2 grader stängt, du har 3456 i spinntal, 4,5 grader i dynamisk loft och en utgångsvinkel på 34 grader.

Men till vilken nytta? Spelar du bättre golf? Inte enligt mig.

 

Hur kör du bil?

 

Jag återkommer ofta till liknelsen med bilkörandet. Hur gör du när du kör bil? Jag tänker på följande: Vinkeln högerbenet har när jag gasar, vinklen på foten när jag trycker ner pedalen, om jag trycker pedalen hårdare neråt med lilltån eller stortån….. och samtidigt som jag trycker lite mer med lilltån ska jag se till att hålla min vänsterarm i 35 grader mot rattens högerkant när jag svänger samtidigt som jag ska växla med högerarmen i en 23 graders position mot axeln. Samtidigt som jag också filmar detta, lägger in det i datorn som jag sen kommer analysera hur bra mina vinklar är, för att se om jag har uppnått den ultimata körstilen. Just det glömde också att jag måste vara avslappnad…

Visst låter det löjligt, så kan man ju inte hålla på. Nääää… men hur är golfens instruktion och träning uppbyggd? Detta är precis det vi håller på med! Snitthandikapet har legat still väldigt länge. Ändå att hjälpmedlen blivit bättre, tränarna blivit bättre och banorna blivit bättre. Varför?

Kan det möjligtvis vara så att vi gör fel? Hur tränar andra sporter? Är det någon mer sport som tränar så tekniskt och har så mycket hjälpmedel som golfen har?

Varför går juniorgolfen neråt? Kan det vara för att leken, känsla och det roliga försvunnit i jakten på att leta vinklar och ultimata spinntal?

Jag vet inte vad du tycker men enligt mig så spelas golf med känsla och vi måste återgå till att lära kroppen att spela golf. Spela golf med känsla och inlevelse. Som en dans där kroppen följer musiken eller utförsåkning där kroppen är ett med backen.

Så let your body decide where you want to go, high or low fast or slow.

About the Author Henrik Engvall

Professionell golfspelare, tävlat på Europatouren, Challengetouren, i USA och i Asien. Golftränare sen 2010 och driver Henriks Golfakademi

Close
>